Обичаме да казваме лесно като детска игра“, без обаче да

...
 Обичаме да казваме лесно като детска игра“, без обаче да
Коментари Харесай

Лесно като детска игра

  Обичаме да споделяме „ елементарно като детска игра “, без обаче да си даваме сметка, че играта в действителност е съществено и значимо занятие, най-важното за бъдещите хора – нашите деца. Специалистите разграничават няколко типа игри – функционална, мислена (ролева) игра, градивна (когато се строи) и игри с правила (спортните и скачането на ластик например). Всеки от тези типове игри имат своята значима роля в развиването на детския мозък, като всеки вид игра въздейства на друга част от човешката природа – едни развиват физиката, други – въображението, а трети спомагат за възстановяване на отзивчивите и съчувствени умения на децата.

 Ролевите (въображаемите) игри с кукли да вземем за пример потвърдено развиват онази част от мозъка, която дава отговор за съчувствието и вниманието към страстите на другите. Това са резултатите от неотдавна извършени изследване от Университета в Кардиф. Заниманията с този вид играчки, даже когато децата си играят сами, а не с другарчета, въздействат еднообразно позитивно и на девойките, и на момчетата.

 „ Куклите подтикват децата да основават техни лични мислени светове, да влизат в ролята на други хора и да разиграват разнообразни житейски обстановки в цялостна сигурност “, споделя ръководителят на изследването Сара Герсън.

 „ Нашето проучване сподели изрично, че посредством играта на кукли се задействат значими мозъчни центове, нужни за развиването на обществени умения, нужни за децата по-късно, в живота им като възрастни “, добавя още тя. Важността на обществените умения в актуалния свят се дефинира като даже по-важна от образованието, считат родители от Англия. В свят на информация към този момент се цени не самото познание, а способността да поддържаме връзка с другите, да се слагаме на тяхно място и да позволяваме проблемите си посредством намиране на взаимни взаимни отстъпки.

 Именно за тези умения оказва помощ играта с кукли като Барби да вземем за пример. Различните специалности и аксесоари, с които идва едно Барби, потапят децата в света на възрастните и им дава опция да се упражняват в другарство и емпатия. В единия момент детето е доктор, в другия – пациент или пък всички честват рожден ден. Често през куклите си децата претърпяват страстите от деня, заемат мястото на престижите в живота си – майки, учители, татковци и не се изненадвайте, в случай че чуете личните си реплики от устата на дето, ориентирани към куклите му. Така то претърпява, осмисля и овладява личния си свят и хората в него.

 Важно е да отбележим, че играта с кукли е значима и за момчетата, тъй като те също поддържат връзка, усещат и развиват своите страсти. Това ще им помогне да овладяват страстите си и да са съпричастни към близките тъкмо по метода, по който един мъж би трябвало да се държи. Интересен миг от проучването на университета в Кардиф е, че е добре децата да бъдат оставяни да играят сами, с цел да се потопят напълно в функциите и въображението си. Дори да видите „ неприемливи “ обстановки като „ неприятна “ или „ осъдена “ кукла, не бързайте да се намесвате - по този начин детето ви пораства.

 Можем единствено да приветстваме устрема на компанията майка на Барби – Мател, да включва в асортимента си най-различни специалности, етноси и разнородни модели на куклата, еднообразно значими за хората по света.

Инфо: www.edna.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР